Skip to Content

Duik de wereld
van AI in met
Maria als gids

Bekijk de tutorial

Ga zelf aan de slag

Wil je aan de slag gaan met artificiële intelligentie? Dan kan je vast wel wat hulp gebruiken. In de korte video hierboven vertelt Maria Mertens, levend schilderij en boegbeeld van M, je alles wat je moet weten over AI.

Communiceren met AI doe je via een prompt. Dat zijn enkele beknopte zinnen met instructies die je invoert in de AI-tool.

Welke AI-tools kan je gebruiken en hoe zitten ze in elkaar? Dat kan je hieronder ontdekken bij de oefeningen.

Oefeningen

Beschrijven

Maak zelf een beeld dat zoveel mogelijk lijkt op het kunstwerk dat je gekozen hebt. Dat doe je door het werk zorgvuldig te beschrijven in je prompt. Let op de houding van de figuren, opvallende voorwerpen of details, de achtergrond, de kleuren, materialen, de stijl waarin het werk gemaakt is…

Een handige tool voor deze oefening is mage.space. In de korte video hieronder vertelt Maria Mertens je er meer over.

Eigentijds verhaal

Maak zelf een eigentijdse versie van het kunstwerk dat je gekozen hebt. Dat doe je door het werk zorgvuldig te beschrijven en er elementen uit je eigen leefwereld aan toe te voegen. Je kunt de stijl, de achtergrond, de figuren en de voorwerpen aanpassen.
Een handige tool voor deze oefening is Firefly. In de korte video vertelt Maria Mertens wat je daar zoal mee kan doen.

Erase and replace

Hoe geef je een nieuwe betekenis aan een kunstwerk? Begin eens met een paar kleine aanpassingen of toevoegingen, bijvoorbeeld in de figuren, de voorwerpen of de achtergrond.

Een handige tool voor deze oefening is Runway. In de korte video hieronder vertelt Maria Mertens je er meer over.
Opgelet: deze tool is Engelstalig. Je moet je prompt dus in het Engels opstellen.

Verder aanvullen

Vul het verhaal verder aan! Voeg dingen toe aan het kunstwerk en maak er helemaal je eigen creatie van. Dat doe je door een prompt te schrijven voor een nieuw beeld waarin zich het vervolg van het verhaal afspeelt.

Ook voor deze oefening kan je Runway gebruiken (vooral dan de functie ‘expand’). Kijk nog eens naar de korte video meteen hierboven.

Voorbeeld

  • Sleutelwoorden
    Sleutelwoorden
    Sleutelwoorden

Missing link

Maak een nieuw beeld dat twee kunstwerken uit het digitaal museum met elkaar verbindt. Bedenk bijvoorbeeld een missing link: een scène of gebeurtenis die ervoor zorgt dat de werken samen één verhaal vertellen. Of maak een overgang in stijl of kleurgebruik.

Voor deze oefening kun je werken met Runway of Firefly. Kijk nog eens naar de video’s over die tools voor meer uitleg.

Decor Decor Decor

Toon jouw creaties

Klaar om je werk te delen met de rest van de wereld? Upload je favoriete creatie, vertel er iets over – en zie je werk verschijnen in de AI-expo!

Upload jouw werk