Skip to Content

Zelfportret

Sam Dillemans

  • ca. 2009
  • Olieverf op doek
  • 60 x 40 cm

Hier heeft een schilder zichzelf afgebeeld. Maar door de dikke klodders verf lijkt het een beetje alsof zijn gezicht vol vlekken staat. Zou je hem herkennen op straat?

De kunstenaar, de Belg Sam Dillemans, heeft honderden zelfportretten geschilderd — bijna altijd in deze stijl, en bijna altijd met de focus op zijn gezicht. Hier kijkt hij van ons weg en houdt hij een sigaret tussen zijn vingers. Wat voor indruk krijg je van deze man?

Schilders maken al eeuwenlang zelfportretten – de portretten van Vincent van Gogh en Frida Kahlo zijn wereldberoemd. Jezelf in beeld brengen is een manier om je schildertechniek te oefenen, maar zegt ook iets over hoe je naar jezelf kijkt. Wat toon je wel en wat niet? Wat doe je met het portret: hou je het voor jezelf of toon je het aan anderen?

Misschien heb je nog nooit een zelfportret geschilderd, maar je hebt vast al eens een selfie gemaakt. Ook dan moet je keuzes maken. Sta je er alleen op? Welke achtergrond kies je? Hoe kijk je? Wanneer ben je blij met het resultaat? Wat doe je er achteraf mee?

Een zelfportret hoeft niet per se een afbeelding te zijn: je kunt jezelf ook portretteren met tekst, geluid of video. Wat spreekt jou het meeste aan?

LUISTEREN NAAR KUNST

Twee museumbezoekers, Marc en Susan, botsen op een zelfportret van Sam Dillemans. De emoties lopen hoog op wanneer ze praten over de betekenis van dit kunstwerk.

Luister hier naar het gesprek
Zelfportret

Kijk, fantaseer, filosofeer en droom

Je hebt gekeken naar een kunstwerk - maar wat heb je nu eigenlijk echt gezien en ervaren? En wat gebeurt er allemaal in je hoofd wanneer je naar kunst kijkt? Het helpt om via enkele vragen of opdrachten vat te krijgen op hoe je een kunstwerk beleeft.
Zo leer je gerichter kijken, wordt je verbeelding geprikkeld en kan je zelf creatief aan de slag.

Wil je meer ontdekken in de kunstwerken? Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wat was je eerste reactie op dit kunstwerk?
Wat gebeurt er in dit kunstwerk?
Welke woorden komen in je op bij dit kunstwerk?
Wat valt het meeste op bij dit kunstwerk?
Is er iets vreemds aan dit kunstwerk?
Stel dat dit kunstwerk een scène was in een film: wat zou er dan vóór en na die scène gebeuren?
Wat zou je nog te weten willen komen over dit werk? Wat zou je vragen aan de kunstenaar?

Geef het kunstwerk een (nieuwe) titel.
Sluit je ogen en beschrijf het kunstwerk aan iemand anders.
Probeer het kunstwerk snel na te schetsen zonder te kijken.

Decor Decor Decor