Skip to Content

‘YOU WILL NEVER BE LIKE VINCENT, SO THROW AWAY THOSE PAINTINGS…’

Rinus Van De Velde

  • 2015
  • Houtskool op canvas
  • 285 x 570 cm

In 2015 kreeg Rinus Van de Velde de opdracht een monumentaal werk te maken voor de Leuvense bibliotheek Tweebronnen. Het was bedoeld als eerbetoon aan de architect van dat gebouw, Henry van de Velde. Die begon als schilder, tot hij het werk van Vincent van Gogh zag. Zoveel schoonheid zou hij nooit kunnen benaderen, dacht hij, en hij besloot dan ‘maar’ architect te worden.

Dat verhaal heeft Rinus Van de Velde omgezet in een houtskooltekening. Links zie je een kunstenaarsatelier. Op een tafeltje staan zonnebloemen. Helemaal links zit een ineengedoken figuur, met een doek om het hoofd om zijn gewonde oor af te dekken. Is het Vincent van Gogh zelf, of Henry van de Velde, of Rinus Van de Velde?

De rechterhelft stelt een architectenatelier voor. Rinus van de Velde portretteert zichzelf aan de tekentafel, in een houding die vaak terugkeert op foto’s van Henry van de Velde. Onderaan heeft hij een tekst toegevoegd:
“You will never be like Vincent, so throw away those paintings, stop faking the madness and be his counter-image: an obsessive compulsive who works steadily day and night. Wear those shoes without shame, because deep down you are larger than life.”

“Draag die schoenen zonder schaamte, want diep vanbinnen ben je groter dan het leven”: een eerbetoon van Rinus aan Henry, en wellicht ook een boodschap aan zichzelf en andere jonge kunstenaars.

LUISTEREN NAAR KUNST

Kunstenaar zijn is niet zo makkelijk: dat begrijpen de twee vrienden die voor dit werk van Rinus Van de Velde staan. Gelukkig zijn er wel creatieve oplossingen voor dat probleem.

Luister hier naar het gesprek
‘YOU WILL NEVER BE LIKE VINCENT, SO THROW AWAY THOSE PAINTINGS…’

Kijk, fantaseer, filosofeer en droom

Je hebt gekeken naar een kunstwerk - maar wat heb je nu eigenlijk echt gezien en ervaren? En wat gebeurt er allemaal in je hoofd wanneer je naar kunst kijkt? Het helpt om via enkele vragen of opdrachten vat te krijgen op hoe je een kunstwerk beleeft.
Zo leer je gerichter kijken, wordt je verbeelding geprikkeld en kan je zelf creatief aan de slag.

Wil je meer ontdekken in de kunstwerken? Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wat was je eerste reactie op dit kunstwerk?
Wat gebeurt er in dit kunstwerk?
Welke woorden komen in je op bij dit kunstwerk?
Wat valt het meeste op bij dit kunstwerk?
Is er iets vreemds aan dit kunstwerk?
Stel dat dit kunstwerk een scène was in een film: wat zou er dan vóór en na die scène gebeuren?
Wat zou je nog te weten willen komen over dit werk? Wat zou je vragen aan de kunstenaar?

Geef het kunstwerk een (nieuwe) titel.
Sluit je ogen en beschrijf het kunstwerk aan iemand anders.
Probeer het kunstwerk snel na te schetsen zonder te kijken.

Decor Decor Decor