Skip to Content

txt, Is Not Written Plain

Hana Miletić

  • 2017
  • Mixed media
  • Variabele afmetingen

Deze installatie bestaat uit 12 handgemaakte stukken stof die over grote metalen staven hangen. De kunstenaar, Hana Miletić, kwam tijdens haar jeugd in de Kroatische stad Zagreb veel in contact met handwerk en werkt nu vaak met zelfgemaakte stoffen. Voor deze installatie heeft ze wol gevilt - een van de oudste technieken om textiel te maken. Je bevochtigt laagjes wol met warm water en zeep en masseert ze zacht met je handen. Daardoor hechten de vezels zich aan elkaar tot ze samen één stuk stof vormen: vilt.

Om deze lappen vilt te maken, organiseerde de kunstenaar workshops met Brusselse vrouwen van alle leeftijden en talen, met of zonder verblijfspapieren. De ontmoetingen en vriendschappen die ontstaan als je samen iets maakt, vindt ze erg waardevol en belangrijk. Dat zie je ook in het kunstwerk zelf: je kunt de verschillende laagjes van het vilt nog van elkaar onderscheiden, en van dichtbij bekeken zie je hoe ze zachtjes in elkaar overlopen.

Bij dit werk hoort ook geluid: poëzie die is geschreven en ingesproken door enkele vrouwen die aan de installatie hebben meegewerkt.

LUISTEREN NAAR KUNST

Een koppel botst in het museum op de installatie van Hana Miletic. Één van de twee vertelt enthousiast over hoe het werk tot stand kwam. Dat inspireert de ander om ook aan de slag te gaan met kunst.

Luister hier naar het gesprek
txt, Is Not Written Plain

Kijk, fantaseer, filosofeer en droom

Je hebt gekeken naar een kunstwerk - maar wat heb je nu eigenlijk echt gezien en ervaren? En wat gebeurt er allemaal in je hoofd wanneer je naar kunst kijkt? Het helpt om via enkele vragen of opdrachten vat te krijgen op hoe je een kunstwerk beleeft.
Zo leer je gerichter kijken, wordt je verbeelding geprikkeld en kan je zelf creatief aan de slag.

Wil je meer ontdekken in de kunstwerken? Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wat was je eerste reactie op dit kunstwerk?
Wat gebeurt er in dit kunstwerk?
Welke woorden komen in je op bij dit kunstwerk?
Wat valt het meeste op bij dit kunstwerk?
Is er iets vreemds aan dit kunstwerk?
Stel dat dit kunstwerk een scène was in een film: wat zou er dan vóór en na die scène gebeuren?
Wat zou je nog te weten willen komen over dit werk? Wat zou je vragen aan de kunstenaar?

Geef het kunstwerk een (nieuwe) titel.
Sluit je ogen en beschrijf het kunstwerk aan iemand anders.
Probeer het kunstwerk snel na te schetsen zonder te kijken.

Decor Decor Decor