Skip to Content

Purple Nights

Nel Aerts

  • 2017
  • Acryl, paneel
  • 93 X 68 cm

Soms begrijp je een kunstwerk niet meteen, of niet helemaal. Dat komt doordat kunstenaars hun fantasie de vrije loop kunnen laten in hun werk. Soms verwerken ze elementen uit de wereld om ons heen, uit onze beeldcultuur of uit de kunstgeschiedenis. Soms geven ze uiting aan hun innerlijke wereld. En soms doen ze allebei.

De Belgische kunstenaar Nel Aerts geeft met haar tekeningen en schilderijen, textielwerken en sculpturen een inkijk in haar innerlijke, emotionele wereld. Haar leven en ervaringen verwerkt ze in een eigen beeldtaal. Dat maakt haar kunst enorm persoonlijk - alsof je haar dagboek leest. Haar werken zijn gevuld met wezentjes die emoties uitdrukken. Dit schilderij, ‘Purple Nights’, is daar een voorbeeld van. Een figuur met één oog dobbert eenzaam op zee onder een donkerpaarse, bewolkte hemel.

Tegelijk geeft de kunstenaar je ook de vrijheid om zelf betekenis te geven aan wat je ziet. Waar komt het wezentje vandaan, waar gaat het heen? Vanwaar de donkere hemel? En wie of wat is de witte figuur links? Misschien doet deze scène je wel denken aan iets uit je eigen leven of herken je er een emotie in. Dat is voor veel mensen een belangrijke reden om naar kunst te kijken.

LUISTEREN NAAR KUNST

Amira en haar vader bezoeken een zaal met kunstwerken van Nel Aerts. Amira weet wat het verhaal is achter de vreemde figuren op de schilderijen, maar misschien denken andere bezoekers er anders over?

Luister hier naar het gesprek
Purple Nights

Kijk, fantaseer, filosofeer en droom

Je hebt gekeken naar een kunstwerk - maar wat heb je nu eigenlijk echt gezien en ervaren? En wat gebeurt er allemaal in je hoofd wanneer je naar kunst kijkt? Het helpt om via enkele vragen of opdrachten vat te krijgen op hoe je een kunstwerk beleeft.
Zo leer je gerichter kijken, wordt je verbeelding geprikkeld en kan je zelf creatief aan de slag.

Wil je meer ontdekken in de kunstwerken? Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wat was je eerste reactie op dit kunstwerk?
Wat gebeurt er in dit kunstwerk?
Welke woorden komen in je op bij dit kunstwerk?
Wat valt het meeste op bij dit kunstwerk?
Is er iets vreemds aan dit kunstwerk?
Stel dat dit kunstwerk een scène was in een film: wat zou er dan vóór en na die scène gebeuren?
Wat zou je nog te weten willen komen over dit werk? Wat zou je vragen aan de kunstenaar?

Geef het kunstwerk een (nieuwe) titel.
Sluit je ogen en beschrijf het kunstwerk aan iemand anders.
Probeer het kunstwerk snel na te schetsen zonder te kijken.

Decor Decor Decor