Skip to Content

Dinosaur #07

Michael Van den Abeele

  • 2014
  • Olieverf, canvas
  • 93 x 71 cm

Verrast om hier een dinosaurus te zien? In het werk van Michael Van den Abeele kom je ze voortdurend tegen. Hij heeft een fascinatie voor onderwerpen als wetenschap en filosofie, dinosaurussen, fossielen, sciencefiction en het heelal. En dat zie je in zijn schilderijen en tekeningen.

Dit schilderij maakt deel uit van 'Dinosaur', een reeks schilderijen waarop dinosaurussen zijn afgebeeld. Maar Van den Abeele wil die niet per se zo wetenschappelijk mogelijk weergeven. Het gaat hem om onze fascinatie met dino’s. Al sinds de 19e eeuw proberen we ons een beeld te vormen van hoe die eruitzagen en leefden. Later kregen ze vaak een rol in films, boeken en verhalen. En hier dus ook in een hedendaags kunstwerk.

De dinosaurus is geschilderd met zwarte verf, de achtergrond met goudverf. Daardoor heeft het werk iets weg een oude icoon met een afbeelding van Christus, Maria of een heilige. Denk je dat de kunstenaar het zo bedoeld heeft? Of is het toeval?

Misschien ben jij ook geboeid door dinosaurussen, of heb je als kind een dinoperiode gehad? En wat zou jij als onderwerp nemen als je zelf een kunstwerk zou maken?

LUISTEREN NAAR KUNST

Een vader wil zijn zoon aanzetten om kunst te ontdekken. Een kunstwerk met een dinosaurus lijkt daarvoor perfect, alleen denkt Lionel daar wel anders over.

Luister hier naar het gesprek
Dinosaur #07

Kijk, fantaseer, filosofeer en droom

Je hebt gekeken naar een kunstwerk - maar wat heb je nu eigenlijk echt gezien en ervaren? En wat gebeurt er allemaal in je hoofd wanneer je naar kunst kijkt? Het helpt om via enkele vragen of opdrachten vat te krijgen op hoe je een kunstwerk beleeft.
Zo leer je gerichter kijken, wordt je verbeelding geprikkeld en kan je zelf creatief aan de slag.

Wil je meer ontdekken in de kunstwerken? Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wat was je eerste reactie op dit kunstwerk?
Wat gebeurt er in dit kunstwerk?
Welke woorden komen in je op bij dit kunstwerk?
Wat valt het meeste op bij dit kunstwerk?
Is er iets vreemds aan dit kunstwerk?
Stel dat dit kunstwerk een scène was in een film: wat zou er dan vóór en na die scène gebeuren?
Wat zou je nog te weten willen komen over dit werk? Wat zou je vragen aan de kunstenaar?

Geef het kunstwerk een (nieuwe) titel.
Sluit je ogen en beschrijf het kunstwerk aan iemand anders.
Probeer het kunstwerk snel na te schetsen zonder te kijken.

Decor Decor Decor